Naklíčené fazolky mungo můžete jíst syrové

Tato luštěnina se zpravidla konzumuje v naklíčené podobě, jsou to společně s „adzuki“ jediné dva druhy fazolí, které lze jako syrové jíst bez újmy na zdraví. Původem indická plodina se časem začala šířit nejprve po asijském kontinentu, později ji mořeplavci převáželi na zaoceánských plavbách po celém světě. Byla také součástí jídelníčku jako vynikající prevence proti zrádným kurdějím.

mungo

Syrové i tepelně upravené

Jedná se o jednoletou rostlinu, jejíž plody se barví do olivově zeleného odstínu a velice snadno a rychle v nich probíhá klíčící proces. Tím se deaktivují ochranné faktory, jež plod chrání v přírodě před sežráním zvířaty, a zároveň způsobují nadýmání a obtížnou stravitelnost. Proces klíčení znamená pro rostlinku nový vývojový cyklus a pro lidský organismus je klíčící semínko zdrojem velmi cenných živin v koncentrované podobě, zejména draslíku, železa, hořčíku a vápníku, lehce stravitelných proteinů a vitamínů.

fazole

Pozor na přejídání

Syrových klíčících rostlinek https://www.nakliceno.cz/mungo/ byste neměli sníst během dne více, než jednu polévkovou lžíci, obsah živin je natolik vysoký, že byste tím zbytečně přetěžovali trávicí orgány. Výhodou syrové stravy je však značný obsah enzymů, které usnadňují vstřebávání živin, pokud je tepelně upravíte, o tyto přednosti přijdete. Ideální je způsob konzumace střídat, vařené výborně ochutí zeleninové omáčky a polévky, lze je přidávat do zeleninových salátů a vzhledem k vysokému obsahu bílkovin spolu s obilovinou nahradí i masitou stravu.
Klíčit je můžete nechat ve speciálních klíčících sadách – miskách nebo sklenicích, které celý proces velmi usnadní. Nejprve je namočíte na 8 hodin do vlažné vody, vodu následně slijete a po dobu 3 – 5 dnů je v nádobkách pouze proplachujete. Rostlinky vzejdou pouze z vlhkých nabobtnalých semen za přispění denního světla na kuchyňské lince a při pokojové teplotě.